”Tina på besök”

Jag tycker att det är djupt problematiskt att göra ett underhållningsprogram i Tel Aviv och Jerusalem, framförallt Jerusalem som så tydligt är hubben för Israel-Palestina konflikten. Det är problematiskt för att jag förstår att det är svårt att inkludera ett politiskt perspektiv i formatet underhållningsprogram. Men då tycker jag också att man ska avstå från att spela in ett underhållningsprogram i ett konfliktområde. I det senaste avsnittet av programmet ”Tina på besök” på Tv4 besöker kocken Tina Nordström festfixaren Mikael Bindefeldt i Israel.

Det första jag reagerar på är att Tina väljer att tillaga Falafel på en marknad i Tel Aviv. Egentligen skulle det väl inte vara så konstigt. Tel Aviv ligger i mellanöstern, Falafel är en traditionell maträtt från mellanöstern. Mitt problem är att den Israeliska staten systematiskt kränker Palestiniernas rätt att existera i Israel, men man marknadsför gärna traditionella arabiska maträtter som Israeliska. Därför tycker jag att det är djupt problematiskt att Tina tillagar den traditionellt arabiska maträtten Falafel på en marknad i Tel Aviv (Läs gärna även denna artikel om ”Israelisk” Knafeh http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/did-you-know-palestines-knafeh-now-israeli-too)

Den andra saken jag reagerar på är när Tina och Mikael reser från Tel Aviv till Jerusalem. Och Tina säger ”Jerusalem, Israels hjärta. Här lever nutiden sida vid sida med det förgångna. Israel är också ett av världens mest multikulturella länder och här finns en otrolig mix av allt”. Ett extremt verklighetsfrånvänt uttalande som tyvärr är en väldigt allmän uppfattning i Västvärlden. Jerusalem är den plats där Israel-Palestina konflikten är som mest infekterad. Den delningsplan som FN föreslog 1947 innebar en delning av historiska Palestina i två stater; en judisk stat som skulle tilldelas 57 % av historiska Palestina och en arabisk stat som skulle tilldelas 43 % av historiska Palestina. Jerusalem däremot, skulle inte tillfalla någon av staterna, den skulle anses ”internationell” med ett FN-styre. FNs föreslagna delningsplan bidrar till att ett krig bryter ut mellan judar och Palestinier med förstärkning av dess arabiska grannländer. Kriget kallas Frihetskriget i Israeliska historieböcker och al Nakba, katastrofen, i Palestinska historieböcker. Kriget slutade med bildandet av staten Israel. Vid tiden för bildandet av staten Israels hade omkring 750 000 Palestinier blivit borttvingade och flytt från sina hem och Israel hade övertagit kontrollen över omkring 77 % av den totala arean av historiska Palestina. Vilket inkluderade västra Jerusalem. När staten Israel bildades deklarerades Jerusalem som dess huvudstad. I sexdagarskriget 1967 ockuperade Israel de resterande 23 % av historiska Palestina, inkluderat östra Jerusalem. Västbanken och östra Jerusalem är än idag ockuperat av Israel. Idag är östra Jerusalem helt belamrat av Israeliska bosättare som gör det väldigt svårt för Palestinier att leva i östra Jerusalem. I stort sett varje vecka är det våldsamma sammandrabbningar mellan Israelisk militär, Israeliska bosättare och Palestinier framförallt vid al Aqsa moskén dit många muslimer går för att be fredagsbön.
Ja, Jerusalem är en mycket viktig plats för Israeler, men det är också en mycket viktigt plats för Palestinier. Palestinier som inte innehar ett ID kort utfärdat i Jerusalem nekas deras rätt att besöka staden, och de Palestinier som lever i staden lever under väldigt svåra förhållanden.
Ja, Israel är ett multikulturellt land i den bemärkelsen att det lever många olika nationaliteter i landet. Men den Israeliska staten förtrycker systematiskt främst Palestinier och den Palestinska statens rätt att existera genom att upprätthålla en apartheid regim som dagligen begränsar Palestiniernas rörelsefrihet genom vägspärrar, barriärer och framförallt den enorma separations-mur som går genom hela Västbanken.

Som sagt, jag förstår att det är svårt att inkludera ett politiskt perspektiv i ett underhållningsprogram. Men då tycker jag att man ska avstå från att spela in ett underhållningsprogram i ett konfliktområde.

Här kan du se det aktuella avsnittet av ”Tina på besök”: http://www.tv4play.se/program/tina-p%C3%A5-bes%C3%B6k?video_id=2639578

TinaBilden kommer från TV4

Annonser

En reaktion på ””Tina på besök”

 1. Orkade inte ens läsa klart allt!
  Har du ens varit i Israel själv?
  Allt du säger stämmer absolut till viss del men du borde kolla upp mer fakta än svensk media (som inte är fördelaktig).
  Just saying.
  Befinner mig i detta nu i tel aviv, den kulturella mixen av människor som lever och accepteras här är oerhört stor!
  Och då inkluderas även palestinier.
  Samma gäller i Jerusalem.
  Många olika människor med olika religioner och ursprung.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s